Малайзія – це неймовірної краси море, тропічні джунглі та гірські масиви. Це привітні люди і неймовірне культурне розмаїття, яке захоплює і затягує вже з перших годин перебування в цій країні. Однак є ще один вагомий аргумент на користь Малайзії, як туристичного центру – смачнюща малазійська кухня. І саме про неї ми детальніше поговоримо в цій статті.

Індуси, китайці та інші малайці

Становленню своєї сучасної культури загалом та культури кулінарної зокрема Малайзія завдячує, передовсім, своєму географічному розташуванню. Знаходячись між Індією та Китаєм, цей шматок суші приймав мігрантів з обох країн ще понад 1,5 ти. років тому. Змішування індійського, китайського та малайського етносів вносило свої зміни і в особливості приготування їжі.

В наш час можна умовно поділити кулінарні напрямки малазійців на індійський та перанаканський, або ж китайський. Між ними спостерігається чітка різниця, хоч в деяких аспектах вони набувають схожості між собою. Індійсько-малазійська кухня – це рис, курка та карі. Особливо цінуються страви, які подаються на банановому листі. Китайський напрямок кулінарії – це локшина, різноманітні соєві соуси, рибна паста та та ж-таки курка, що подається загорнута у пальмове листя.

З розвитком судноплавства та відкриттям європейцями нових земель, зокрема і південно-східної Азії, рецепти малайзійських страв частково форматувались під європейські тенденції. Власне ця європізація малайзійської кухні набула характерних рис під час колонізації країни Британським Королівством. Процес приготування їжі змінювався, постійно додавались нові інградієнти (наприклад, традиційний в Британії Ворчестерширський соус залишається і досі невід”ємним атрибутом малазійської кухні). Але попри все традиційні страви продовжують домінувати в раціоні малайзійців і невід”ємно ваблять туристів своїми ароматами та яскравим виглядом.

Мамак – що воно таке?

images (3)

Про мамаки ви почуєте вже з перших годин перебування в Малайзії. І я впевнений, що десь так на день 2й-3й туди потрапите. Адже мамаки – невід”ємне елемент малазійської культури, в даному випадку – культури харчування. Народжений в Малайзії, зараз він знайшов поширення в багатьох близьких і далеких країнах – усюди, де тільки є якась малазійська діаспора. І не дивно, що набуває майже одразу попeлярності серед місцевого населення, хоч якого етнічного походження воно б не було.

Всередині мамак виглядає незгірше американської закусочної

Всередині мамак виглядає незгірше американської закусочної

mamak-al-safa

Отже, до суті. Мамак – це своєрідний малазійський фастфуд або ж заклад вуличної їжі. Хоча й назвати фастфудом в традиційному значенні цього слова його важко. Адже тут ви не просто зможете швиденько поїсти в обідній перерві чи перед від”їздом автобуса, а й насолодитись традиційними малазійськими стравами та напоями, які тут готують за давніми рецептами і подають з доброзичливою посмішкою, навіть нехай окрім вас у закладі чекає ще 50 голодних клієнтів.
До речі, традиційно страви в мамаках подають комплексно, в підносі-тарілці, подібно до тюремних їдалень в американських фільмах 🙂 Але не зважайте, це зовсім не псує апетиту і враження від їжі.

mamak-fluffy-roti-canai

Мамаки розміщені в усіх великих містах та мальовничих туристичних куточках Малайзії, типу Перхентіану чи Камерон Хайлендс. Працюють вони в режимі 24/7, страви завжди свіжі, бо готуються в момент вашого замовлення. Вибір в мамаках великий, все неймовірно смачне. Єдиним недоліком може бути їх заповненність в обідні та вечірні години, тож мило побесідувати там не вийде. Але і не для цього туди зазвичай приходять. А от що власне замовити, коли ви потрапили в цей малазійський гастрономічний рай – про це далі.

Гастрономічний рай

От власне і про їжу. Різноманіття тут величезне, на будь-який смак і шлунок. Від рибних кульок і свинячого барбекю, до овочевих супів і молочно-фруктових коктейлів. Все це свіже і неймовірно смачне, навіть якщо не завжди корисне. І от детальніше зупинимось на основних кулінарних принадах.
2012-11-06-17-01-48
1) Насі Лемак. Страва з рису, приготованого на кокосовому молоці і приправленого листям пандану. Готується не лише в Малайзії, а й в Індонезії, Сінгапурі та інших сусідніх країнах, де рецептура (зокрема додатки) змінюються. Традиційно подається разом з гострими соусами, різними овочами (наприклад, свіжими огірками), смаженими анчоусами, бобами та яйцем. Видозміни страви мають окремі назви. Наприклад Насі Даганг – рис з рибою каррі, кокосом, яйцем та овочами; Насі Ґоренг – рис з часником, чилі, куркою або сосиками; Насі Кандар – додають курятину, яловичину рибу та овочі; Насі Керабу – синій рис з рибою/куркою, овочами, кукурудзяними чіпсами та ін. Незалежно від рецептури та інградієнтів, страви неймовірно смачні та поживні, зазвичай їх їдять на сніданок, щоб запастись енергією на тривалий робочий день.
IMG_4836
2) Отак-Отак. Являє собою рибний фарш, приправлений тапіокою, каррі та чилі, загорнутий в бананове листя і запечений на грилі. В перекладі з мови тубільців “отак” означає “мозок”. Риба дуже ніжна і смачна, а фосфор, який в ній міститься і справді корисний для розумових процесів.

photo-19-11-2011-20-59-223) Досай. Дріжджовий хліб з рисового борошна та чорних бобів. Дуже тонкий і великий, чимсь нагадує тісто для піци або ж вірменський лаваш. В нього загортають овочі і м”ясо, тож це є досить класний швидкий перекус (хоча якщо дивитись на розміри, то не так вже й швидко його можна з”їсти :))
bakkutteh_serve
4)Ба-Кут-Те. Супова страва, яка готується з свинячих реберецьз травами і спеціями (анісом, корицею, часником та ін.). Іноді до нього додають лівер, гриби та сир тофу. Подають разом з Ютіяо – китайськими хлібними паличками.

20100318-seriouslymalaysian-belacan
5) Белакан. Один з найпопулярніших в Малайзії різновидів соусів. Звичайною мовою – креветкова паста. Продають її у вигляді пресованих брикетів розміром з цеглину. Є досить смачним соусом для страв з рису і м”яса.

20130424-249562-ice-kachang-beauty6) Айс Касанг. Один з популярних і відомих за межами країни десертів. Виготовляють його з льоду та червоних бобів (азукі), додають фрукти, арахіс, солодку кокурудзу, желейки, агар, а зверху ще й морозиво. Виглядає гарно і смакує незгірше.

dsc_96157)Тетерік. Найпопулярніший серед малайзійців напій. Інгардієнти його доволі прості – міцний чорний солодкий чай з додаванням молока. Нагадує традиційний чай по-англійськи, однак особливістю малазійського варіанту є наявністьна поверхні ніжної піни. Секрет її – у особливості приготування. Детальніше про це можете прочитати у нашій статті, присв”яченій саме цьому малайзійському напою.

Особливості страв в кожному конкретному регіоні Малайзії відповідають особливостям населення, яке там проживає. Як зазначалось вже раніше, умовно малайзійську кухню можна розділити на індійську та китайську гілки.
Індійська гілка представлена в місцях найбільш чисельного проживання тамільської народності, в основному на острівній частина країни. Кулінарна школа цієї народності ділиться на північнута південну. Для північної гілки характерні тонкий смак прянощів, більше м”яса і багато хліба. Південні страви, натомість, дуже гострі і пряні, їх основу складають рис та овочі.
Китайська гілка зосереджена в основному на материковій частині, зокрема в столиці, а також на острові Пенанг. Тут процвітає хайнянська і кантонська кухні. Кантонська – це страви з риби та овочі, а найвідомішим з хайняньської є рис з куркою в кунжутному маслі.
В результаті об”єднань та взаємодоповнень цих двох кулінарних шкіл сформувалась типова малайська кухня, з величезним розмаїттям страв, які можна знайти в будь-якому куточку країни.

Якщо після прочитання нашої статті у вас прокинувся неймовірний апетит і ви вже обшукуєте простори інтернету в пошуках традиційних малайзійських рецептів – можете не дякувати. Спробуйте приготувати щось з цієї смакоти вдома, але пам”ятайте – найкраще все ж ви зможете скуштувати лише приготоване самими малазійцями. Отож подорожуйте, куштуйте і діліться відгуками.

 

Отримувати оновлення

No spam guarantee.