1. Драконів фрукт (драгонфрукт, пітайя, пітахайя ).

Розпочинає список екзотичний яскраво-малиновий фрукт, з щільною лускатою шкіркою. Драконів фрукт – це плід кактуса, поширений в країнах Південно – Східної Азії. М’якоть плода ніжна, з дрібними чорними кісточками, не ароматна, солодкувата.
 
Exotic_Fruit_01
 
Плід важить 150-600 грам, окремі екземпляри досягають кілограма. Фрукт низькокалорійий має солодкуватий смак. Відгуки про те, що пітайя несмачна, зустрічаються вкрай рідко, хоча смак може здатися прісним. Рекомендується їсти пітайю злегка охолодженою; не рекомендується поєднувати пітайю зі стравами з різким смаком. Крім того, з пітайї можна робити сік або вино, використовувати для додання смаку з іншими напоями. Квіти їстівні, їх також можна заварювати з чаєм.

Для споживання фрукт зазвичай розрізається вертикально на дві половинки. Після цього можна або розрізати ці половинки на дольки (подібно до того, як нарізають диню), або вичерпувати м’якоть ложкою. Хоча насіння пітайї багаті цінними ліпідами, зазвичай вони не перетравлюються, якщо тільки їх не розжувати. Шкірочка неїстівна, крім того, вона може містити пестициди.

Привабливі на вид плоди пітахайї активно використовуються в кулінарії і перш все при виробництві різних алкогольних напоїв. Сік і м’якоть додають до складу цукерок, морозива, шербетів, йогуртів і різних молочних продуктів, з м’якоті варять джем, соуси і желе. В Іспанії традиційно сік пітахайї змішують з лимонним і лаймовим для приготування “літніх напоїв”.
 
Exotic_Fruit_02
 
Ще більшу привабливість фрукту додали останні результати медичних досліджень. На їхню думку, вживання пітахайї сприяє позбавленню від шлункових болів. Крім того, фрукт корисний хворим діабетом або іншими ендокринними захворюваннями. Регіоном походження даного плода є країни Південно-Східної Азії та Південної Америки.
 
Exotic_Fruit_03
 

2. Манго (індійське яблуко)

Манго відноситься до великого сімейства анакардіевих або сумахових. У цьому сімействі багато корисних рослин, які використовуються людиною, одне з них – фісташки. Манго – тропічне вічнозелене дерево висотою до 20 м. Плоди великі, подовженої або кулястої форми. М’якоть плодів ароматна жовтого або помаранчевого кольору, соковита та солодка.
 
Exotic_Fruit_04
 
Запах манго нагадує аромат абрикоса, троянди, дині, лимона. Насіння велике, знаходиться всередині твердої оболонки. Відомо багато сортів манго, тільки в Індії їх описано понад 1500. Розрізняють десертні і технічні сорти, які використовують для виготовлення консервів. Сам же фрукт поєднує в собі масу корисних властивостей і приємний смак. Плоди можуть досягати ваги до 2 кг.

3. Джекфрут або “індійський хліб для бідних”

Можна з упевненістю сказати, що джекфрут – рекордсмен за габаритами плодів, які досягають довжини до 110 см а ваги до 34 кг. Стиглі плоди дуже солодкі і смачні.
 
Exotic_Fruit_05
 
Щоб дістатися до їстівної частини, необхідно розкрити джекфрут і витягти з самої серцевини яскраві жовті стручки. Дозрілі плоди споживається свіжими, недозрілі – попередньо готуються. В Таїланді джекфрут змішують з іншими фруктами, додають в морозиво або кокосове молоко. Насіння готують окремо і додають в багато страв.

Зустрічається в тропічномих країнах, зокрема в Південній (Індія, Бангладеш, Шрі-Ланка) і Південно-Східнії Азії (Філіппіни, Малайзія, Таїланд, Індонезія), Східнії Африці та Бразилії.
 
Exotic_Fruit_06
 

4. Лонган або “око дракона”

Лонган поширений в Китаї, Таїланді, Тайвані, В’єтнамі та Індонезії. Росте на дереві, висота якого сягати від десяти до двадцяти метрів. Сезон врожаю триває з червня по серпень. Назва фрукта перекладається з в’єтнамського як око дракона, тому що в розрізі плід дійсно схожий на око.
 
Exotic_Fruit_07
 
Ці світло-коричневі кульки, величиною з маленький волоський горіх, продаються віниками, як виноград гронами. Колір оболонки буває від коричневого до жовтувато-червоного. Шкірка у лонгана тонка і щільна, легко зчищається, лопаючись при натиску.

М’якоть фрукта напівпрозора, біла або рожева. Дуже соковита, має солодкий, ароматний смак, з виразним присмаком мускусу. За смаком лонган нагадує лічі і взагалі, ці два фрукти дуже схожі. Як і китайські лічі, плід лонгана містить тверде темно-червоне або чорне насіння.
 
Exotic_Fruit_08
 

5. Помело

Помело – один із найкрупніших фруктів сімейства цитрусових. Шкірка фрукта дуже товста, а всередині знаходяться крупні дольки. М’якоть може мати різні відтінки – від червоного до майже білого. Смак у Помело теж може бути різний, від солодкого з гірчинкою до кислуватого, але який би не був сорт всі вони надзвичайно смачні.
 
Exotic_Fruit_09
 
Користь фрукта помело полягає в тому, що в його плодах міститься велика кількість вітаміну С та ефірних масел, що допомагає організму захищатися від застуди та боротися зі шкідливими мікробами і вірусами, також завдяки великій кількості вітамінів його рекомендується вживати в період авітамінозу. У м’якоті фрукта містяться аскорбінова кислота, ефірні масла, антиоксиданти, вітаміни А і С, фосфор, калій, залізо, натрій, вітаміни групи В.
 
Exotic_Fruit_10
 

6. Папая або “динне дерево”

Папайя – одне з найважливіших плодових рослин тропічної зони. Його плоди щодня вживають мільйони людей. Маса плоду досягає 6-7 кг, у культурних сортів – 1-3 кг. Товста зелена шкірка плодів при дозріванні стає золотисто-жовтою. Їстівна частина плоду – м’якоть оранжево-жовтого кольору, внутрішня порожнина заповнена великою кількістю насіння – 700 і більше.
 
Exotic_Fruit_11
 
Папайя – ягода, за формою, будовою, смаком і навіть хімічним складом нагадує диню. Звідси й інша назва рослини – «динне дерево».
 
Exotic_Fruit_12
 

7. Мангостан

Завершує наш список монгостан відомий також під назвою мангустан, мангостана, мангостін, гарцинія, мангкут. Цей фрукт є найекзотичнішим і найвишуканішим фруктом світу. У його ароматі поєднується диня, абрикос, лимон, троянда. Його дуже любила королева Вікторія, на замовлення якої мангостан доставляли до Англії.
 
Exotic_Fruit_13
 
Фрукт мангостан досягає 7 сантиметрів у діаметрі. Зверху він вкритий товстою бордовою шкіркою, яка непридатна для їжі, а всередині знаходиться соковита біла м’якоть, що складається з 5-8 сегментів. При вживанні не потрібно викидати шкірку, оскільки майже всі корисні властивості мангостана зосереджені саме в ній. Тому її використовують під час приготування соку.

На смак мангостан дуже приємний, хоча описати його складно, так як він просто не підлягає порівнянню. Але можна точно стверджувати, що вишуканий смак і чудові поживні властивості фрукта мангостан навряд чи залишать когось байдужим.
 
Exotic_Fruit_14
 

Отримувати оновлення

No spam guarantee.